Geschiedenis

Hoe is het Clubhuis ontstaan?
In 1948 is in New York een club opgericht door een groep mensen met een psychiatrische achtergrond. De club had als doel elkaar onderling te steunen bij terugkeer naar de maatschappij. Zij vestigden zich in een huis met een fontein in de tuin, daarom noemden ze dit eerste clubhuis het ‘Fountain House’. Mensen met een psychiatrische achtergrond konden lid worden van dit clubhuis waar zij aan zij werd samengewerkt met professionele stafleden. In dit clubhuis is de filosofie ontwikkeld die nu bekend staat als het ‘Clubhuismodel’. Het ‘Fountain House’, werd een enorm succes en gaandeweg zijn er steeds meer clubhuizen ontstaan.

Het doel om een eerste clubhuis in het noorden van Nederland op te zetten was aanvankelijk een particulier initiatief van Lia Dalebout. Met deze ambitie is samen met een groep enthousiastelingen Stichting Martiniborg opgericht. De samenwerking van deze stichting met Lentis heeft begin 2017 geresulteerd in de opening van Clubhuis de Horizon in het centrum van Winschoten.

“Clubhuis de Horizon is voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Het is een plek om je welkom en veilig te voelen, waar je meedraait, nodig en nuttig bent.”